Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Virágok

Az illatjegyek magától értetődő kategóriája, az illatos virágok, amelyek széles árnyalatokban gazdag: az ilang-ilang banános fejjegyétől, a friss rózsa boros árnyalataitól és a heliotrop púderes, mandulaszerű karakterétől a kámforig. A frissen szedett tubarózsa, a sárgabarack, a magnólia citromos illatán és a levendula karamell árnyalatán keresztül a virágok olyan meglepő oldalukat mutatják be, amelyek nem csak a rovarokat, de az embereket is elbűvölik.

Sok virágot természetes forrásokból nyernek ki: a rózsát és a jázmint köztudottan nagyra értékelik összehasonlíthatatlan esszenciáik miatt, amelyeket számos különféle technikával készítenek. A többi természetes virágkivonat közé tartozik a tubarózsa, levendula, osmanthus, immortelle, ylang ylang és körömvirág.

Más virágok nem hajlandók kiadni magaromájukat, vagy a termés olyan kicsi, hogy az illatot laboratóriumban kell reprodukálni. Az ibolya, a lótusz és a tavirózsa valóban ad, de nagyon drága, és olyan kicsi a hozam, hogy csak néhány márka engedheti meg magának a használatát.

A következő virágokat jellemzően a laboratóriumban több szintetikus molekula segítségével rekonstruálják: frézia, bazsarózsa, gyöngyvirág, mimóza, heliotróp, ibolya (legtöbbször), jonquil, nárcisz, jácint...

A virágos illatok romantikus és gyakran nőies hatást kölcsönöznek a kompozícióknak, fokozzák a kompozíció illatából származó természetes szépség érzetét, a röpke felső illatokat egy gobelinre árasztják, ahol mindennek megvan a maga helye, és némileg enyhíti a szívósabb anyagok, pl. gyantaként és balzsamként. A természetes virágkivonatok a pszichére is hatnak, ha hihetünk az aromaterápiának, javítják a természeti világgal való érintkezést és lelki feltöltődést biztosítanak.

A virágok természetesen fontos szerepet töltenek be a virágos illatcsaládban, de szinte minden parfümkompozícióba sikerül bekerülniük ilyen vagy olyan formában, a legkönnyebb kölnivíztől a legdúsabb keletiig, még néhány férfias kölniben is. Különösen érdekes szerepet játszanak a "virágos keletiekben" (florientals), ahol a legtisztábban ragyognak a keleti eredetű anyagok gazdagsága közepette.